Psi in novo leto; pokanje in strah

Za pse je čas, ko ljudje praznujemo »veseli december« izredno stresen, no vsaj za večino. Predvsem čas okoli novega leta, ko se mečejo petarde in rakete, spremlja pa ga preglasen zvok.

Zakaj se psi bojijo glasnih zvokov?

Psi imajo namreč izredno dobro razvit sluh. Pasji sluh je 4x bolj senzibilen od našega, to kar ljudje zaznamo na 6ih metrih, psi zaznajo tudi na 24 metrih oddaljenosti. Ker pa govorimo o glasnosti zvoka, se naš sluh tudi ne more kaj dosti primerjati.

Ljudje slišimo do 20KHz jakosti, metem ko psi slišijo tudi 50KHz, in več. Skrivnost je v njihovih ušesnih mišicah.

Zato si lahko le predstavljamo kako glasi so dejansko poki za naše kosmatince!

Seveda pa lahko čas novega leta tudi omilimo in probamo narediti čim manj stresen. Spodaj imate top nasvete kako poskrbeti za vašega kosmatinca za novo leto!

Če želimo psa navaditi da bo miren in sproščen med pokanjem, je zelo pomembno, da ne začnemo zadnji trenutek, ker psu ne bomo kaj dosti pomagali. Najbolje bo, če se tega lotite tedne ali mesece prej.

Preventiva, ne čakajte!

Glede na to, da imamo še en mesec časa, sem najprej pripravila nasvet kako psa navaditi na pokanje. Če se vaš pes že boji pokanja, bo to definitivno vsaj malo pripomoglo skupaj z ostalimi koraki, da se bo letos počutil bolj sproščeno. Vsi tisti, ki imate psa in brez težav sprejema pokanje si morda mislite, »to je brez veze, moj pes je bil lansko leto čist ok.« To pa žal še ne pomeni da bo vsakič ok. Veliko psov namreč razvije strah šele po enem letu starosti.   

Petarde lahko začnejo pokati že veliko prej kot za novo leto, sicer je v zadnjih letih malo bolje, kot pa kakšnih 10 let nazaj, ko sem se sprehajala decembra po ljubljanskih ulicah. Ljudje se niso ozirali na to da gremo mimo s psi. Metali so petarde vsepovprek, zato je bil moj žep v tistem času vedno pol hrane. Veliko časa sem namenila temu protokolu in še vedno ga vzdržujem, da sem lahko v času novega leta sproščena, saj moji kosmatinci ob meni počivajo brez težav.

Kako lahko dosežemo, da bo pes sproščen?

Obstaja veliko različnih načinov, mi bomo tokrat uporabili kombinacijo dveh metod in sicer protipogojevanja in desensibilizacije. S tem bomo naučili novo asociacijo na zvok. Vse kar naredite je, predvajate zvok pri nizki glasnosti, psu med tem ponudite hrano v miselni igrači ali pa mu jo raztresite po tleh. Zvok izklopite tik preden konča jesti.

Velikokrat se lahko zgodi da počijo petarde ali rakete kar iznenada, takrat kužku takoj ponudite odličen priboljšek ali igračo, če jo ima rajši. Želimo namreč doseči da glasni zvoki (pokanje) postanejo za psa nevtralni ali celo prijetni.

Preventiva je najpomembnejša stvar, ki jo lahko naredite za svojega psa. No sedaj pa neham nakladat in vam povem, kaj potrebujete.

Kaj potrebujemo? Nekaj kar pes izredno obožuje:

 • Priboljške (sušene, kuhane ali surove)
 • Igračo
 • Zvok pokanja, na telefonu ali računalniku

Tu je posnetek

Dodatno lahko uporabite tudi posodo ali slow feeder – posoda za počasno hranjenje.

Na kaj morate biti pozorni?

 • Uporabite zvok, na katerega ga želite navaditi – zvok petard, raket
 • Ko začnemo psa izpostavljati zvoku, moramo začeti z najnižjo možno jakostjo – pes nanj namreč ne sme reagirati
 • Pes se mora sproščati in ne sme postati živčen
 • Delajte večkrat na dan, krajše seanse, do 5 min
 • Ne začnite z naslednjo stopnjo (povečati glasnost), dokler pes ne sprejema trenutne glasnosti brez težav.
 • Opazujte telesno govorico psa, kako se počuti (spodaj imate opisane nekatere najbolj očitne znake strahu)
 • Ne delajte vedno v istem prostoru

Top nasveti kako preživeti novo leto s psom!

 • Na dan novega leta je najbolje, da psa peljemo na dolg sprehod v naravo, dokler je zunaj še svetlo. S seboj vzamemo še igračo, tako, da kužka še dodatno utrudimo. Zadnji izhod naj bo res kratek, samo za opravljanje potrebe in hitro nazaj notri. Če zunaj pokajo petarde, psa takrat ne vozite ven. In ne pozabite, pse na povodce! Saj je varnost na prvem mestu.
 • Ustvarite »varno mesto« znotraj stanovanja. Če ima kuža rad kletko, jo lahko pokrijete z deko, notri mu daste nekaj igrač in kakšno udobno blazino. Kletko pa seveda pustite ves čas odprto! Zvok poka bi ga lahko prestrašil, pes pa ima mesto kamor se gre lahko skriti. Če nimate kletke, lahko varno mesto naredite kar sami doma.
 • Glavni obrok naj poje prej, kot ponavadi, da bo lahko opravil potrebo še predno se začne trušč. Nič ni hujšega, kot to, da prestrašenega psa tišči na wc, ampak se zaradi ognjemeta ne upa iz stanovanja.
 • Psa nikoli ne pustite samega! Ne zapirajte ga v drugo sobo, saj potrebuje vašo bližino, še predvsem v takem času. Najdite najbolj miren prostor v stanovanju in ga tam preživite skupaj s psom.
 • Včasih pomaga, da prižgemo radio ali televizijo in najdemo primerno glasbo, ki bi vsaj malo zakrila zvok pokanja.
 • Zagrnite zavese ali spustite rolete, ni vedno zvok tisti, ki prestraši pse pač pa tudi svetloba od pokanja raket.
 • Vedno je pomembno tudi da smo mi mirni! Živali so izredno senzibilne in pes bo opazil, če se obnašamo drugače. Če se nam bo pes smilil in bomo hodili za njim, ga pretirano božali in objemali, lahko povzročimo živčnost. Rajši vzemite igračo in se poigrajta kot vsak drugi dan.
 • Če pes pride do vas poiskat tolažbo, ga seveda lahko božate. Včasih se najbolje počutijo, če se lahko stisnejo k nam na kavču in se počutijo varne. Če so vam svetovali, da božanje poslabša strah si lahko več preberete tukaj!
 • Igrajta se miselne igrice, kužku namažite interaktivno igračo z njegovo najljubšo konzervo. Ali pa mu skrijete igračke, da jih poišče, lahko se lotita tudi učenja kakšnih nov trikov. Ali pa mu daste žvečko – svežo ali sušeno kost. Tako se bo laže sprostil.
 • Če imate kužka, ki se že boji glasnih zvokov, pa vam svetujem da uporabite naravna sredstva kot so CBD kapljice ali pa se posvetujte z veterinarjem.

Skupni čas, ki ga preživimo z našimi kosmatinci je nekaj najlepšega, moramo pa v tem času predvsem pogledati skozi pasje oči in ugotoviti, kako se počutijo med novoletnimi prazniki in jim omogočiti da bo praznovanje in druženje tudi za pse nekaj lepega. <3

Dodaj odgovor