fbpx

Psi in nevihte: lahko prestrašenega psa božamo?

Poletje je tisti letni čas, ko so nevihte bolj pogoste kot sicer, spremlja pa jo bliskanje in grmenje. Moja dva kosmatinčka sta spala kot da se nič ne dogaja saj jima glasni zvoki ne predstavljajo strahu. Ob tej priliki sem se spomnila, koliko drugih psov in lastnikov nima te sreče.

Občutljivost na zvok je nagonska pri vseh psih enako. Strah pred glasnimi in nepričakovanimi zvoki sproži tako imenovani orientacijski odziv – z drugo besedo možganski mehanizen za zavedanje. Kadar psi slišijo določen zvok, možgani takoj predelajo ta zvok, da ugotovijo ali signalizira nevarnost.

Veliko psov se boji nevihte in ponavadi se sprašujemo, kako reagirati v takem primeru, ko se pes ustraši in pride k nam. Morda ste že kdaj slišali kakšno podobno izjavo od naštetih:

  • prestrašenemu psu ne smeš izkazati pozornosti;
  • ne pogovarjaj se z njim v smislu, tolažbe, saj boš tako le še poglobil njegov strah
  • nikoli ne smeš psa dvigniti v naročje
  • in pa najbolj pogosto prepričanje, da psa ne smeš božati, da ne bo postal še bolj prestrašen.

Večina od nas je verjela, takim in podobnim izjavam, dokler niso s poglobljeno raziskavo na to temo že pred leti dokazali, da to ni res.

Naj razložim zakaj:

Kaj je strah?

Strah je osnovno čustvo, ki ga doživljajo vsa živa bitja, je stresni dogodek, ki ga sproži neka grožnja. To zapleteno čustvo omogoča vsem živalim in ljudem, da se izognejo nevarni situaciji. Do neke mere je lahko celo koristen, a le v primeru, da ne traja predolgo.

Strah namreč ni vedenje amapak je čustvo

Primer: če pes vsakič, ko se usede dobi priboljšek ali ga pobožate, se bo usedal vse pogosteje, saj je sedenje povezal z nečim dobrim.

To temelji na znanstvenih dokazih in prepričanju, da se bo vedenje, ki mu sledi pozitivna posledica, tudi naslednjič ponovilo. Operantno pogojevanje imenujemo proces, pri katerem se pes uči na podlagi posledice. Verjetno je zaradi te teorije prišlo, do nerazumevanja, saj nekateri ljudje mislijo, da se strah lahko okrepi na isti način, kot kot se vzpodbuja vedenja s hrano in pohvalo.

Tehnično gledano je definicija okrepitve(reinforcement) – povečanje pogostosti vedenja. Ali opazite zadnjo napisano besedo VEDENJA, kar je še posebej pomembno, strah namreč ni vedenje. Je čustvo.

Primer: kako težko je okrepiti strah

Predstavljajte si, da se vam je zgodilo nekaj slabega. Mogoče je nekdo sredi noči poskušal vlomiti v vaše stanovanje ali ste bili soudeleženi v prometni nesreči. Po vsem tem, kar ste doživeli vas je nekdo objel, ponudil pomoč in ostal z vami, da se pomirite. Ali mislite, da je bila tolažba vzrok, da bi se nastale situacije in avtomobilov še bolj bali, če bi se ta ponovila? Verjetno ne.

Predstavljajte si, da bi nekdo rekel:

Razumem, da si prestrašen, vendar te bom ignoriral, saj bi lahko moja tolažba povzročila, da bi bil ti še bolj prestrašen, če bi prišlo do podobnega incidenta.

Strinjamo se, da temu ni tako.

Vsi smo že imeli v življenju kdaj kakšno neprijetno izkušnjo in če je bil v tistem trenutku nekdo z nami, nekdo, ki smo mu lahko zaupali, ki nam je bil v oporo je bilo to za nas veliko lažje. Tudi psi nekoga potrebujejo.

Strah je nalezljiv

Včasih je psa lahko še bolj strah, če ga prisilite v določeno situacijo, ki je zanj neprijetna. Čustva so nalezljiva, zato obstaja verjetnost, če se vi bojite nevihte boste to lahko prenesli tudi na psa.

Včasih se zgodi, da se tudi mi nečesa ustrašimo, pomembno je le kako se v tem trenutku odzovemo. Če bi naša čustva ostala pod nadzorom oziroma če bi jih obvladali, bi na ta način lahko umirili dihanje, upočasnili gibanje bili bolj sproščeni in drža telesa bi ostala pokončna.

Nikakor pa ne boste povzročili še več strahu, kadar psa božate in mu govorite, da je vse v redu. Pomembno je, da ste sproščeni.

Če se kateri od mojih psov zbudi med tem, ko je nekdo povzročil hrup, rečem: vse je v redu, kar ninaj. Glava, ki jo je dvignil ob ropotu pade nazaj na dekico in spi dalje. 😊

Strah ovira učenje

Prestrašen pes, ponavadi čez mejo reaktivnosti, ne bo imel sposobnosti, da bi bil zbran in bi se lahko učil. Zato se morate prevzgoje lotiti sistematično.

Najbolje bo, da psa ne glede na starost že od samega začetka, ko ga pripeljte domov, takoj začnete privajati na različne zvoke, da kasneje s tem ne bo težav.

Povzetek

  • Vedenje se lahko okrepi z operantnim pogojevanjem
  • Čustva se ne morajo
  • Strah je čustvo
  • Če tolažite prestrašenega psa, ne bo »okrepil« strahu in postal še bolj prestrašen. Zato le pogumno pobožajte in potolažite svojega kužka.

 

Res pa je, da božanje ne bo pripomoglo, da bi se nehal bati, za dejansko rešitev bi pomagala le terapija. 

Kortizol ali stresni hormon, ki ga izloča nadledvična žleza se zniža, če takrat božamo psa, kadar smo v stresu, obratno pa žal ni tako.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja