Psi in nevihte: lahko prestrašenega psa božamo?

Psi in nevihte

Psi in nevihte

Poletje je tisti letni čas, ko so nevihte bolj pogoste kot sicer, spremlja pa jih bliskanje in grmenje. Moja dva kosmatinčka vedno spita, kot da se nič ne dogaja, saj jima glasni zvoki ne predstavljajo strahu.

Ob tej priliki sem se spomnila, koliko drugih psov in lastnikov nima te sreče. Jaz sem namreč ogromno časa od prvega dne, ko sta prišla v moj dom, namenila prav temu.

Se vaš kužek boji neviht? Se boji grmenja?

Vzemite si čas in preberite članek do konca, saj sem probala strnit vse najpomembnejše informacije.

Če pri svojem kužku še niste opazili, da bi se česa bal, vam vseeno svetujem, da si preberete, saj boste tako bolj pripravljeni v prihodnje.

Zakaj se psi bojijo neviht in ognjemeta?

Veliko psov se boji nenadnih, glasnih, nepredvidljivih zvokov. Ne samo grmenja in pokanja, pač pa tudi drugih. Za psa, ki je preobčutljiv na zvok, je velika verjetnost, da ga bodo tudi taki zvoki prestrašili.

Tudi divje živali reagirajo na nevihte s strahom, saj so izpostavljene nevarnosti. Zunaj na odprtem se lahko zgodi marsikaj; udari strela, začne poplavljati, lahko se poškodujejo. Če pogledamo iz te perspektive, se nam strah pred nevihto niti ne zdi abnormalen. Veliko psov v današnjem času pa je pred vsem tem zaščitenih. Vseeno pa zaradi svojih reakcij sami sebe spravljajo v nevarnost.

Ognjemet ima zelo podobne lastnosti, kot nevihte, nenavadni zvoki, glasno pokanje in svetlobni efekti.

Strah pred nevihtami se pogosto pojavi tudi pri starejših psih.

Kateri so znaki strahu pri nevihti?

Psi in nevihteStrah pred nevihtami in grmenjem se kaže na telesni govorici psa in to še preden se nevihta začne. Psi zaznajo že znake, kot so povečan veter, nizek barometrični tlak in temni oblaki.

  • Zevanje, korakanje gor in dol, cviljenje, slinjenje, opravljanje potrebe v hiši, grizenje pohištva. Psi poskušajo pobegniti ali se skriti, kar lahko vključuje kopanje po tleh in grizenje.
  • Če so v domačem okolju tudi drugi psi, lahko pride do preusmerjene agresije kot posledica strahu.
  • Nekateri psi čez čas postanejo tako preobčutljivi, da začnejo reagirati že ob blagem vetru in dežju. Taki psi zahtevajo vsaj začasno pomoč z zdravili.

Kakšne so možnosti za vedenjsko terapijo?

Za začetek je najbolj pomembno, da razumemo, da pes, ki se boji nevihte, tega ne počne prostovoljno, pač pa strahu ne more kontrolirati. Amigdala je majhen del limbičnega sistema v možganih in narekuje odziv preživetja.

Kaj je strah?

Strah je osnovno čustvo, ki ga doživljajo vsa živa bitja, je stresni dogodek, ki ga sproži neka grožnja. To zapleteno čustvo omogoča vsem živalim in ljudem, da se izognejo nevarni situaciji. Do neke mere je lahko celo koristen, a le v primeru, da ne traja predolgo

Razlika med učenjem pri psih

klasično pogojevanje

 

Dobro je tudi, da razumemo razliko med klasičnim in operantnim pogojevanjem.

Operantno pogojevanje deluje na podlagi posledice, recimo: če se usedeš, boš dobil priboljšek.

Medtem ko pa klasično pogojevanje, po Pavlovu deluje na podlagi asociacij. Ko pozvoni zvonček, pomeni, da bodo vstopili ljudje s hrano, pes se začne sliniti. Dokler ni bilo več takih ponovitev, pes povezave ni razumel.

Strah se v določenih situacijah naučimo s klasičnim pogojevanjem, saj vključujejo neprostovoljne odzive, ki jih pes ne more nadzorovati.

Ker strah ni operantno pogojeno vedenje, ga ni mogoče ojačati. Cilj vedenjske modifikacije je, da spremenimo čustveno stanje psa iz prestrašenega v nevtralnega.

 

 

Kako reagirati, ko prestrašen pes priteče do vas?

Veliko psov se boji nevihte in ponavadi se sprašujemo, kako reagirati v takem primeru, ko se pes ustraši in pride k nam. Že od nekdaj smo se učili, da če želiš pomiriti prestrašenega psa, lahko vse skupaj le še poslabša. Se tud vam zdi logično? Vaš pes se ustraši groma, priteče k vam, vi ga pobožate in voilà, pes je strah le še poglobil.

Skoraj povsod v literaturi boste našli tako obrazložitev.

Vse več profesionalnih pasjih trenerjev pa trdi, da božanje ne ojača strahu, ampak ga zmanjša. S tem se strinjam tudi jaz.

Ignoriranje prestrašenega, paničnega psa prikrajša za kakršnokoli ugodje in podporo, ki mu jo lahko nudite. Prav tako pa ga pusti brez informacij, kaj pa naj dejansko počne.

Nikoli ne kaznujte prestrašenega psa.

Če psa kaznujete s kričanjem, pritiskanjem ob tla, zategovanjem ovratnice in podobno, lahko za trenutek zaustavite vsa vedenja, ki jih pes izvaja. Kazen bo le zavrla vedenje, ne bo pa psa pomirila ali rešila strahu. Nikoli ne uporabljate električnih ali sprej ovratnic.

Če je pes zavrt in miren lahko to izgleda podobno, ampak je med njima velika razlika. Ko je pes miren, je sproščen, brez stresa. Zavrt pes pa je v stresu.

Če imate mladega psa ali mladička, ki še ni razvil strahu, vam svetujem, da si vzamete čas ter kužka zamotite. Uporabite nekaj, kar ima kužek ponavadi najraje. Lahko je to interakcijska igrača, igra z vami ali pa najljubša kost za glodanje. Tako bo povezal pozitivno interakcijo z nevihto.

Včasih pomaga, da kužku omogočite »uničevanje« na varen način. Moja ovčarka je bolj živčne sorte, zato ji nekajkrat na teden hrano skrijem v kartonasto škatlo, da jo lahko zgrize in razkoplje. To sprošča anksiozne občutke. Seveda v primeru, ko pes kartone ne zaužije.

Kaj narediti, če nimate dovolj časa?

Priredite okolje: kužku omogočite, da se bo lahko umaknil v neko sobo, kjer se počuti dokaj sproščeno. To je lahko ena izmed sob, omara, kletka. Če rad spi v kletki, mu to položite v sobo, ki je najbolj tiha. Lahko jo pokrijete z odejo in notri dodate kakšno blazino. Da ima kuža svoj »varni« prostor.

Včasih pomaga, da okna zasenčite, tako, da se zmanjša svetlobni efekt. Lahko tudi pustite prižgano luč.

Da bi bolj zadušili zunanji zvok, lahko uporabite televizijo in radio, nastavite glasbo, ki bo kužku pomagala do sprostitve.

Svetujem vam, da kužka v tem času ne zapuščate, pač pa ostanete z njim, dokler se ne pomiri. Če res nikakor ne morete ostati s psom, pustite nekje blizu njega svojo majico, da se bo počutil bolj varen.

Strah je nalezljiv – vedenje lastnika

Včasih je težko ostati miren, predvsem, če te skrbi za svojega hišnega ljubljenčka. Ne pozabiti, da vaše vedenje izredno vpliva na psa. Čustva so nalezljiva, zato obstaja verjetnost, če se vi bojite nevihte, boste to lahko prenesli tudi na psa.

Ostanite mirni!

Seveda je normalno, da se tudi mi kdaj česa ustrašimo. Pomembno pa je, kako se v tem trenutku odzovemo. Če bi čustva obvladali, bi na ta način lahko umirili dihanje, upočasnili gibanje, bili bolj sproščeni in drža telesa bi ostala pokončna. Doakazali so namreč, da so psi anksioznih lastnikov bolj nagnjeni k razvoju fobije oziroma strahu pred hrupom.

Psu vrzite njegov najljubši priboljšek, vsakič takoj po tem, ko zasliši zvok grmenja. Tako seveda povežete zvok grmenja z nečim prijetnim (najljubšimi priboljški). Če pes ne je, poskusite olajšati okolje, tako da zmanjšate vsaj en dražljaj, recimo: glasnost, svetlobo.

V tem videu lahko vidite to tehniko. Sicer je kužek zelo obremenjen z vsemi dražljaji v okolju. Vidi se tudi, da se ne počuti sproščeno, vseeno pa drži fokus na vodnico.

Feromoni in vonji

Če imate redne težave s fobijami, se lahko posvetujete z veterinarjem. Jaz vam bom tukaj omenila nekaj naravnih sredstev, ki zmanjšajo strah in anksiozne občutke pri psu.

Dodatna oprema

tundershirt

 

Uporabili bi lahko tudi tundershirt oziroma plašček za prestrašene pse. Po več preizkusih so dokazali, da so kužki s plaščkom imeli očitno nižji srčni utrip. Če koga zanima članek v globino, ga najdete na tej povezavi.

 

 

Božanje kot tako ima pozitivni učinek. Sicer je to odvisno od vsakega posamenega psa, za nekatere je to lahko nagrada drugi pa dotikanja ne marajo. Če bi radi preverili ali je božanje vašemu psu všeč, kliknite tukaj.

Seveda, pa je pri vsem tem pomembno, da znate svojega psa »prebrati«, da ste mirni in opazujete, kako se pes počuti.

Vedno prenehajte, če vidite, da božanje situacijo poslabša.

Psa vedno božajte mirno, nikoli pa živčno, saj to psa ne bo pomirilo.

Se vaš pes boji neviht? NE ignorirajte ga!

Če se kateri od mojih psov zbudi med tem, ko je nekdo povzročil hrup, rečem: vse je v redu, kar ninaj. Glava, ki jo je dvignil ob ropotu pade nazaj na dekico in spi dalje. 😊

Strah ovira učenje

Prestrašen pes, ponavadi čez mejo reaktivnosti, ne bo imel sposobnosti, da bi bil zbran in bi se lahko učil. Zato se morate prevzgoje lotiti sistematično. Je pa desensibilizacija pri samih nevihtah zahtevna, saj ne gre samo za grmenje ali bliskanje pač pa še za vse ostale znake, ki jih pes pred tem tudi zazna.

Najbolje bo, da psa ne glede na starost že od samega začetka, ko ga pripeljte domov, takoj začnete privajati na različne zvoke, da kasneje s tem ne bo težav.

Res pa je, da božanje ne bo pripomoglo, da bi se nehal bati, za dejansko rešitev bi pomagala le terapija

Vsi smo že imeli v življenju kdaj kakšno neprijetno izkušnjo in če je bil v tistem trenutku nekdo z nami, nekdo, ki smo mu lahko zaupali, ki nam je bil v oporo je bilo to za nas veliko lažje. Tudi psi nekoga potrebujejo.

Dodaj odgovor