fbpx

Mislite, da je vašemu psu všeč, ko ga božate? Preverite!

Vsi ljudje potrebujemo dotik v svojem življenju, navajeni smo objemanja in božanja. Ne le, da znižuje krvni tlak in stres, tudi povišuje serotonin, hormon sreče. Velikokrat pa ta dotik iščemo tudi pri živalih, tako, da čohljamo svoje kužke in se s tem sprostimo.

Na drugi strani ima božanje pozitivni učinek tudi na pse, da pa ne bi bili preveč vsiljivi, je lepo, da pogledamo vsako situacijo skozi njihove oči, torej kako se med tem počutijo in kaj nam sporočajo.

Kako najpogostejše božamo psa?

Vsakič, ko opazujem interakcijo med človekom in psom, pa naj bo to lastnik ali pa znanec, je pozdravljanje psa precej podobno. Človek psa pogleda v oči, ga ogovori ter poboža po glavi. Božanje po glavi je nekaj, kar večini psov predstavlja nelagodje. Nekateri psi so bolj strpni in božanje po glavi dovolijo svojim domačim, medtem ko pa se pri tujcih odmaknejo.

Kako vidite, da psu božanje po glavi ni všeč?

Ponavadi to nakaže z odmikom glave, odmikom telesa, tudi z miritvenimi signali, kot sta zehanje ali oblizovanje.

Kako pravilno pobožati psa?

Kužka rajši pobožajte pod glavo, torej po vratu, prsih ali hrbtu. Sicer se pa med seboj zelo razlikujejo, če boste le malo pozorni, vam bo kužek tudi pokazal, kaj mu odgovarja. Spodaj je opisan postopek s katerim preverite, kako se med tem počuti 🙂

Božanje, kot nagrada?

Velikokrat me lastniki vprašajo, če bodo lahko božanje uporabili za nagrado, kadar je kužek priden in naredi nekaj kar jim je všeč. Večina bi rada pri psu dosegla to, da jim ne bi bilo potrebno delati s priboljški, kajti veliko ljudi še vedno pomisli na podkupovanje, kadar uporabljajo priboljške, več na to temo si lahko preberete tukaj.

Božanje seveda lahko uporabite kot nagrado, vendar pa mora biti to kužku zelo všeč. Kužka že od začetka, ko ga dobite v svoj dom, navadite, da je božanje prijetna stvar, ter da ima pri tem seveda izbiro. Nikoli ga v interakcijo ne silite

Psi so izredno socialna vrsta in pri tem ne smemo pozabiti, da imajo svojo vrsto komunikacije s katero nam sporočajo, kako se počutijo. Če jih malo bolj opazujemo in jim damo izbiro, lahko to zelo lepo vidimo.

Na ta način si tudi izboljšamo odnos in pridobimo več zaupanja.

5 sekundno pravilo:

Postopek s katerim preveriš kako zelo si želi tvoj kuža čohljanja in koliko mirivenih signalov med tem uporablja.

Če se pes odpravi stran od tebe in ne želi več kontakta ne sili vanj, ker to pomeni, da mu je dovolj, zato upoštevaj njegovo odločitev.

  • Usedi se na tla ali nekam bližje h psu. Počakaj, da pes vzpostavi interakcijo s teboj. Ko se ti približa, ga pobožaj tam kjer mu je najbolj všeč; po prsnem košu, vratu in hrbtu. Zaenkrat se izogibajte dotiku po glavi.
  • Božaš ga za ne več kot 5 sekund, lahko tudi manj, če vidiš, da je zadržan.
  • Nato odmakni roke in počakaj, to je ključen moment, kjer ima pes izbiro. Zgodilo se bo naslednje: ali se bo obrnil h tebi in želel še malo več čohanja, kar bo pokazal z veselo telesno govorico ali pa se bo odmaknil stran, ker ima dosti. V tem primeru, ga pusti in ne hodi za njim.
  • Postopek lahko ponoviš 2 do 3 krat, čohanje in čakanje, seveda v primeru, ko mu je to dejansko všeč.

Če se ti vmes med božanjem zgodi, da začne pes uporabljati miritvene signale, takoj prekini z božanjem in počakaj, da pes sam naveže kontakt.

Svetujem ti še da, ko zaključiš z božanjem to psu tudi povej; recimo rečeš konec in odmakneš roke ali pa pokažeš prazne dlani.

Zelo super vaja za vsakega člana družine tudi otroke, sej prihaja pri njih do največ težav in nesporazuma.

Ena kratka interakcija z Lexie, ona obožuje čohljanje, ponavadi to pokaže z lizanjem rok, naslanjanjem na telo, ali pa se s tačkami prime za mojo roko 🙂

Bolj podrobno razložen video najdete na tej povezavi

Povzeto po Grisha Stewart

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja