fbpx

Podkupovanje ali nagrajevanje psa?

Se tudi ti srečuješ s težavo, da te kuža uboga le, če vidi, da imaš pri sebi hrano?

Je ponavadi priden, kadar prideš na poligon, ko pa si na sprehodu, pa je prava nočna mora?

Imaš občutek, da učenje s pozitivno motivacijo ni učinkovito in moraš uporabiti kazen, da sploh kaj dosežeš?

Ga večkrat prosiš, da izvede določeno vajo?

Podkupovanje ali nagrajevanje psa

Priboljški so ponavadi prva stvar, ki jo imam jaz vedno pri roki, kadar se lotim učenja kosmatincev. So najbolj enostavna nagrada in ponavadi si jo vsak pes želi. Seveda imam tudi kakšne bolj izbirčne, ampak za vsakega se najde nekaj dobrega.

Danes se bomo posvetili eni najpogostejših težav, ki jih vidim pri lastnikih.

»Moj pes je tako trmast, posluša me samo, če imam v roki hrano«

»Moj pes točno ve, kdaj imam priboljšek, saj samo takrat uboga.«

»Jaz svojega psa nočem podkupovati, kdaj bomo priboljške lahko ukinili?«

To so najpogostejša vprašanja zaskrbljenih lastnikov.

 

Iz tega se je čez leta razvilo mišljenje, da šolanje s pozitivno motivacijo ne prinese ničesar dobrega, saj je tvoj kuža do konca življenja obseden od hrane in samo tako tudi sodeluje. Tukaj pa prihaja, do nepravilnega razumevanja, kaj šolanje s pozitivno motivacijo dejansko pomeni.

Naj ti povem, da sočustvujem s tabo in mi ni vseeno. Veliko časa namreč vložiš v učenje in treninge s psom, na koncu po vidiš, da napredka nikakor ni bilo, saj te pes ne posluša.

Velika razlika je med podkupovanjem in nagrajevanjem!

Pri podkupovanju, psu priboljšek prej pokažeš, zato določeno vedenje izvede. Pri nagrajevanju hrane pes ne vidi in jo dobi šele, ko določeno vedenje izvede. Razumeš razliko? 🙂

Zakaj pa sploh uporabljamo priboljške?

Priboljški, nagrada za psaKo kužka na začetku učimo novega vedenja, uporabljamo priboljške, da mu pokažemo, kaj od njega želimo. Hrana je primarni ojačevalec, kar pomeni, da si jo pes želi po naravi. Za to se mu ni potrebno nič učiti. Vsako živo bitje ima biološko potrebo, ki jo zapolni vsakodnevno. To so recimo, potreba po hrani, vodi, spanju, razmnoževanju.

Imamo pa seveda tudi sekundarne ojačevalce. Če želimo uporabljati te, jih moram povezati s primarnimi, da jih pes sprejme kot nagrado. Te pa so recimo: besedna pohvala, nasmešek ali trepljaj po hrbtu.

Vsak pes namreč dela tisto, kar se mu splača.

Kdaj pa te pes posluša?

Ko se pripelješ na isti poligon, ki ga je navajen že zadnje dva meseca in s koščkom salame v rokah. Kjerkoli drugje pa seveda ne, tam rajši koplje luknje, preganja ptiče ali pa se » dela« da te ne sliši.

To je tisto, kar pozitivnemu šolanju pušča slab izgled.

Naj pa ti povem dobro novico, zlahka se reši!

Zakaj sploh prihaja do te težave?

Vzemimo za primer vajo, sedi ali prostor, kar se najbolj pogosto uči v pasjih šolah.

Iz torbice vzamemo priboljšek, po možnosti najboljšo salamo ali hrenovke. Kužka s salamo povabimo v pozicijo sedi in ga nagradimo. Kuža je naredil vse ponovitve brez težav.

Zelo si vesel/a, da kužek zna sedi. Ko se odpravita domov, vajo sedi uporabiš večkrat čez dan. Kar jaz najpogosteje vidim; kužku poveljujete sedi pred vstopom v avto, ko ga odpnete ali pripnete na povodec, predno dobi obrok, na veterini, ko mora mirno počakati na tehtnici, na sprehodu, ko srečate prijatelja.

Za vsako izvedbo nisi pazljiv/a,

  • koliko časa pes sedi,
  • motnje oziroma dejavniki v okolici,
  • kdaj si ga nagradil/a in
  • kdaj sprostil/a.

Naslednji dan na sprehodu srečata znance in te vprašajo, ali je tvoj kužek priden? Pohvališ ga, da si ga naučil/a sedi, ko pa želiš vajo pokazati, se kuža ne usede. Večkrat, ko to vajo ponoviš, manj jo kuža izvaja in te začne ignorirati.

Ko se čez en teden vrneš na tečaj ves obupan/a, kuža tam začne ponujati sedi. In to se dogaja z vsemi vedenji, ki jih želiš naučiti.

Zakaj? Kaj se je zgodilo?

Kužka nehote naučimo, da nas posluša le, če vidi torbico s priboljški ali v roki hrano.

Psi delajo tisto, kar se jim splača

Pes se s časoma nauči:

  • Če vidim priboljške, naredim vajo in dobim nagrado
  • Če ne vidim priboljškov, nagrade ne dobim, in vaje nima smisla delati

Vse prehitro preskočimo korak, ko pes vajo izvaja še vedno, kljub temu da nagrade ne vidi, vendar jo vseeno dobi.

Delo s psi

Ko kužek zna sedeti na povelje in imaš hrano v roki, potem je tvoja naloga, da zadevo malce spremeniš. Priboljšek si daš v žep ali na mizo zraven sebe ali pa na pult na drug konec sobe.

Ko bo kuža z veseljem sodeloval, lahko zadevo še malce zakompliciraš in začneš vaditi v zunanjem okolju.

Kaj pa preostale nagrade?

Podkupovanje psaPiškot, salama, paštetke….so lahko super uporabne za začetek vzgoje, prevzgoje ali šolanja, definitivno pa to niso edine nagrade, ki se jih splača uporabljati. Leta nazaj sem si zadala en velik cilj in to je, da pri meni v šoli ne boste imeli šablonskega pristopa, in ga tudi nimate!

Vsakič, ko dobim novega tečajnika si zadamo določene cilje, recimo, kako psa naučiti odpoklic, sedi, hojo ob nogi; nikoli pa do končnega cilja nimam istega postopka. Ravno včeraj sem imela uro s psičko, ki nima veliko koncentracije in jo vsak dražljal zelo zmoti, ima pa ogromno željo po vohanju in raziskovanju okolja. Takoj sem temu primerno priredila uro.

Za vse pse, ki imajo radi igro, lahko za nagrado čez čas uporabiš tudi igro ali katerokoli drugo nagrado v okolju, ki jo ima pes rad.  

Jaz uporabljam veje, palice, vodo, storže, listje, različne naravne predmete.

Nekoč sem spoznala neko gospo, ki me je spraševala, kakšen način dela imam, ter posmehovala uporabi nagrade v treningu, istočasno pa je svojega psa cukala na zatezni vrvici, ker je ni poslušal.

Ne misliti, da šolanje s pozitivno motivacijo ne deluje ali pa da ste zato primorani uporabljati silo.

Pri delu s svojimi psi, mi je skozi leta uspelo doseči super odnos. Psov ne rabim ves čas kontrolirati ali hraniti, pač pa sta psa tista, ki mi “težita” za sodelovanje in sta vesela, da lahko nekaj počnemo skupaj za salamo ali brez. Tako delam tudi z vsakim novim psom, ki se vpiše v mojo pasjo šolo. 

Hrane vam ni potrebno nositi s seboj celo življenje, je le zelo učinkovito “orodje” za učenje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja