fbpx

Mentalna stimulacija za pse

Mentalno stimuliran pes je srečen pes!

Mentalna stimulacija za psa

 

Vsak dan se s psom odpravite na daljši sprehod, mu mečete žogo, ko pridete nazaj domov, pa je vaš pes še vedno poln energije. Včasih kaj zgrize, koplje luknje na vrtu, preganja živali, laja in ne veste več, kaj narediti.

Vsak pes potrebuje zaposlitev. Velikokrat ste vodniki psov prepričani, da so zanj sprehodi, kot vsakodnevna fizična aktivnost dovolj. Pa temu seveda ni tako! Vsaj za veliko večino ne.

To je zelo pogost primer, s katerim se srečujem. Niste edini in za to ni treba biti razočarani ali jezni na svojega psa. Psi zaradi previsoke energije in hiperaktivnost pogosto končajo v zavetiščih, saj skupno življenje med lastnikom in psom postane zelo oteženo.

Za vse skupaj pa obstaja zelo preprosta rešitev. In to je pravilna zaposlitev za psa.

Kaj je mentalna stimulacija za psa?

Pod mentalno stimulacijo vključimo vse, kar spodbuja, obogati in aktivira pasji um. Lajša dolgčas in s tem zmanjša možnost, da bi se razvile vedenjske težave. Psi, ki »nimajo dela« zelo hitro, najdejo novo zaposlitev za svoje možgančke, kar pa vam ponavadi ni všeč.

Če niste navdušeni, ki bi se dejansko ukvarjali z nekim športom (sledenje, poslušnost, agility, prinašanje,itd), lahko to rešite na enostaven način. Najdete več različnih trikov, vaj, igric ali igrač. Nekaj igrač lahko naredite kar sami doma ali pa jih kupite. Letos smo k pasji šoli dodali tudi unikatne pasje igrače.

Ali ste vedeli, da je delo, za katerega psi uporabljajo možgane še bolj pomembno kot fizična aktivnost in ima še več pozitivnih lastnosti? Trening je seveda pomemben (tudi nujen), vendar to ni edini način za vadbo sivih celic.

V letu 2018 so prek več raziskav potrdili, da mentalna stimulacija pripomore tudi k zdravju možganov.

Ko kombiniramo več čutil, kot so vid, voh in prostorsko orientacijo, vse to omogoča lažje reševanje ugank in izzivov ter bolj izurjene možgane.

Mentalna stimulacija za vse pse

 

Nikoli ni prepozno, da psa naučimo novih trikov:

Ko pes odraste ljudje ponavadi mislijo, da ni treba več delati s psom, kar pa ne drži. Vsak pes potrebuje zaposlitev za celo življenje. Vsakega kužka lahko preprosto zaposlite doma. Za več idej, kaj naučiti kužka, kliknite tukaj.

Nimate veliko časa? Koliko časa naj bi delo s kužkom sploh trajalo

Kako zaposliti kužka

 

Včasih je dovolj že, če se odpravite na vohalni sprehod in kužku doma ponudite igračo s hrano. Vse vaje, ki jih delate, so lahko zelo kratke od 5 – 15 minut.

Ne bo vas pretirano obremenilo, vaš kosmatinec pa bo zelo srečen. Če kdaj res nimate časa ali vas ni doma, kužku ponudite nekaj, s čimer se lahko sam zaposli.

 

Nikakor pa ni treba pretiravati, predvsem, če je mladiček. Pretirana stimulacija lahko povzroči, da se bo kuža počutil preobremenjenega.

Velikokrat vidim, ko ljudje peljejo svoje kužke na razne zabave, piknike ali mestna dogajanja. Kakorkoli je to lepo videti, da kužka vzamete s seboj, da ni sam doma, pa so včasih taki dogodki zanj preobremenjujoči.

Ljudje ne pazijo na vašega psa, lahko ga pohodijo, pomotoma brcnejo, zvok je velikokrat tudi preglasen in se vse skupaj lahko zelo slabo konča.

Pa se vrnimo nazaj kako kužka zaposliti 😊

Interkativne igrače za pse

 

Dati psom izziv, ki je instinktiven – delati za hrano – ni samo zabavno gledati, temveč jih zaposli. Omogoča, da se varno lotijo predmeta na svoj način in jim pomaga, da se naučijo reševati težave.

Ne skrbeti, da je to kruto!

Študije so pokazale, da psi in številne druge živalske vrste, ki imajo izbiro med hrano v skledi in s hrano napolnjen predmet, dejansko izberejo slednje, ki zahteva nekaj truda.

Če svojemu psu še nikoli niste predstavili Konga ali kakšne druge igrače za popestritev, vas bo morda presenetilo, kako zabavno jim je lahko.

 

In ne samo to, ta preprosta oblika mentalne zaposlitve lahko prepreči ali razreši marsikatero težavo z vedenjem. Ponuja še veliko več:

 • Zadovoljuje osnovni instink to iskanju.
 • Upočasni prehranjevanje, večkratno hranjenje manjših količin hrane, lažja prebava in zmanjšanje tveganja za zasuk.
 • Spodbuja tudi tiste izbirčne, tako da postanejo obroki bolj zanimivi (prenehajte s prostim hranjenjem).
 • Ponuja zaposlitev, ko nimate časa ali je vreme prevroče / hladno / deževno za dolge sprehode in vadbo na prostem.
 • Zmanjšuje dolgočasje, ko vaš pes okreva od poškodbe ali bolezni ali ima omejeno gibljivost. Super je tudi za starejše kužke.
 • Zagotavlja veselje in občutek dosežka. Kot produktivni delavnik ponuja boljšo alternativo laježu, kopanju, uničevalnemu žvečenju in drugim nezaželenim dejavnostim.
 • Lahko izboljša nekatere težave z vedenjem, tako da pomaga razbremeniti stres in tesnobo.

Kako začeti z igračami?

Začnite preprosto.

 • Za pse, ki so novi v tej dejavnosti, lahko zmanjšate zahtevnost. Recimo pri Kongu, bolj raziširite odprtino oziroma, pokrova ne zavijete skupaj. Ko psu postane zabavno lahko povišate zahtevnost.
 • Poiščite igrače iz nestrupenega materiala.
 • Vsaj na začetku nadzorujte in se prepričajte, da vaš pes ne žveči igrače – in mu priskočite na pomoč, če se igrača kam zagozdi ali je ne more doseči.
 • Uporabite raznolike igrače, ki zahtevajo različna dejanja: lizanje, rolanje, poskakovanje, potiskanje s tačkami ali smrčkom.
 • Uporabite raznoliko hrano, trdo(peleti), mehko(konzerva, salame), lahko pa sami sestavite kombinacijo, zmiksate kakšne kašice ter jih zmrznete.

 

 

V pasji šoli Planet K9 lahko najdete veliko idej za trikce, igre ter igrače; tako na spletni strani tko tudi na facebook strani. Vsake nekaj mesecev organiziram tudi sproščene miselne sprehode, kjer je cilj predvsem druženje, zaposlitev kužka in izboljšanje odnosa. Če bi se želeli priključiti, me kontaktirajte.

 

 

Nekaj idej za mentalno zaposlitev.

Mentalna zaposlitev, pospravljanje igrač v škatlo, ki utrudi še tako hiperaktivnega kužka 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja