Mentalna stimulacija za pse

Vsak pes potrebuje zaposlitev.

Velikokrat so njihovi vodniki prepričani, da so sprehodi, ter razne vsakodnevne fizične aktivnosti dovolj, pa temu seveda ni tako! Vsaj za večino to ne drži.

Največ vedenjskih težav se namreč pojavlja pri vseh tistih psih, ki so premalo zaposleni, ali kadar jim je dolgčas ter si zato kar sami poiščejo neko delo za svoje možgančke. Največkrat pa taka aktivnost ni najbolj primerna (kopanje lukenj, preganjanje mačk ali drugih živali, uničevanje stanovanja, samodestruktivnost, lajanje, itd..), čeravno nekateri mislijo drugače.

V ta namen bi vam svetovala, da poleg sprehoda svojega psa tudi mentalno zaposlite. Če niste ravno navdušeni nad športno dejavnostjo (Sled, poslušnost, agility, prinašanje predmetov), lahko to rešite na bolj enostaven način, tako, da psu kupite igrače ali pa jih naredite kar sami doma.

Ali ste vedeli, da je situacija pri kateri morajo psi misliti oz.uporabiti možgane enako pomembna kot fizična aktivnost ali pa še celo bolj saj ima več pozitivnih lastnosti? Vsak trening je smiseln (tudi nujen), vendar to ni edini način za vadbo sivih celic.

Omogočiti psom izziv, ki je instinktiven – delati za hrano – ni samo zabavno, temveč jih predvsem zaposli in omogoča, da se varno lotijo predmeta na svoj način in nenazadnje tudi pomaga, da se naučijo reševati težave.

Ne skrbite, da je to nehumano! Rezultati raziskave oz. študije so pokazali, da tako psi kot tudi številne druge živalske vrste, kadar imajo na izbiro med hrano v skledi in hrano s katero je napolnjen določen predmet (npr: žogica) raje izberejo predmet, ker se morajo za to bolj potruditi.

Če svojemu psu še nikoli niste predstavili Konga (predmet v obliki stožca, ki ga napolnite s hrano) ali kakšne druge podobne igrače boste morda presenečeni, kako jim je to zabavno pa tudi koristno, saj ta preprosti način mentalne zaposlitve lahko prepreči ali razreši marsikatero težavo, povezano z njihovim vedenjem!

Prednosti mentalne stimulacije:

  • Zadovoljuje osnovni instinkt po iskanju
  • Upočasni prehranjevanje, večkratno hranjenje manjše količine hrane, prebava je lažja in zmanjšuje tveganje za zasuk želodca
  • Vzpodbuja tudi vse izbirčne pse, tako da postanejo obroki bolj zanimivi (takrat prenehajte s prostim hranjenjem)
  • Ponuja zaposlitev, kadar nimate časa ali je vreme prevroče / hladno / deževno za dolge sprehode in vadbo na prostem
  • Zmanjšuje dolgočasje, ko vaš pes okreva po bolezni, poškodbi ali ima omejeno gibljivost. Dobro se obnese tudi za starejše kužke.

Zagotavlja veselje in zadovoljiv občutek, ponuja boljšo alternativo laježu, kopanju, uničevanju, grizenju ter ostalim neželenim obikam vedenja. Pomaga tudi razbremeniti stres in tesnobo.

Kako začeti?

Začnite preprosto.

Za pse, ki so prvič novi v tej dejavnosti, lahko zmanjšate zahtevnost tako, da recimo pri Kongu, ne stisnete preveč oba dela skupaj ali malce bolj razširite odprtino in šele takrat, ko postane zabavno povišajte zahtevnost.

Igrače naj bodo iz neškodljivega materiala (ne vsebuje strupov).

Na začetku, ko dobi igračo ga nadzorujte in se prepričajte, da je ne žveči – opazujte kako se odzove,  priskočite mu na pomoč, če se igrača kam zagozdi ali zakotali in je ne more doseči.

Uporabite raznolike igrače, ki zahtevajo različna dejanja: lizanje, rolanje, poskakovanje, potiskanje s tačkami ali smrčkom.

Pri tem naj bo na voljo raznolika hrana – trda (peleti), mehka (konzerva, salama), lahko pa sami zmešate kašice jih zamrznete, morda naravno arašidovo maslo ali pa kar ima najraje.

Nekaj idej za mentalno zaposlitev

Mentalna zaposlitev, pospravljanje igrač v škatlo, ki utrudi še tako hiperaktivnega kužka 🙂

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja