fbpx

Ideje za mentalno zaposlitev psa

Če vaš pes ponavadi poje svoj obrok iz posode, pa mu lahko včasih na drugačen način ponudite hrano. Predstavila bi vam tri miselne igre s katerimi zaposlite vašega kosmatinca istočasno pa dobi še hrano. Za to potrebujete le par stvari, ki jih imate po vsej verjetnosti doma.

Iskanje hrane po stanovanju

je zelo preprosta in zabavna igra, pri kateri hrano ( brikete, pelete) skrijete v različne dele stanovanja. Za moje dva psa uporabljam hladno stiskane pelete. Po želji jim lahko ponudite tudi priboljške ali meso. hladno stiskana hranaPrvi korak: začnite v nekem prostoru. Če je pes naučen da počaka na mestu, ga preusmerite na dekico ali na prostor. Najprej po sobi raztresite nekaj priboljškov, tako, da vas pes opazuje, nato se vrnete k njemu in mu s poveljem dovolite, da jih gre poiskat/pojest, v kolikor pa tega ne zna, ga lahko ta čas primete za ovratnico.

Drugi korak: Ko bo pes z veseljem in brez težav poiskal hrano v enem prostoru, je zaželjeno da postopoma uporabljate več prostorov v stanovanju/hiši in počasi povišate zahtevnost. Psa pustite na mestu in priboljške raztresite, tako, da vas pes ne vidi. Vrnete se k njemu ga sprostite iz mesta in naj se zabava začne. Psu pustite naj se sam potrudi in poišče hrano. Pasji nos je nadvse izjemen 🙂

Lahko se igrate tudi zunaj in izkoristite prostor okoli hiše, če ga imate na voljo.

Škatla z rolicami

Za to igro vzemite kartonsko škatlo od čevljev in vanjo spravite prazne rolice wc papirja 🙂 . Ko jih bo dovolj postavite eno zraven druge navpično, tako, da zapolnite škatlo. Vanjo potresite brikete in psu dovolite, da jih poišče na svoj način. Kartonska škatla z rolicami

Vohanje pod dekico

Prvi korak: Po tleh razprostrite deko ali brisačo, pod njo skrijte priboljšek ter ga psu na začetku pokažite s prstom. Ko se ga bo z nosom dotaknil klik in potrdite s hrano, ki jo držite v roki. Priboljšek vsake toliko premaknite pod dekico na drugo mesto.

Drugi korak: v tej stopnji psu priboljška ne pokažete več, ampak pustite, da ga sam poišče. Priboljšek od časa do časa premaknite na drugo mesto, najlažje tako, da med premiki, nagrado iz roke vržete stran in s tem preusmerite pozornost zaradi menjave priboljška pod dekico.

Tretji korak: priboljšek pod dekico lahko zamenjate s čajno vrečko (jaz sem uporabila kamilico).

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja